Covorul Fermecat

Istoria covorului fermecat

   Un million, doua milioane, trei milioane... Asa cum istoria omenirii se masoara īn ani, tot asa istoria Persiei se masoara īn noduri. De lāna si de matase, alcatuind īmpreuna ceea ce astazi numim "covoare persane".Opere de arta, dar si marturii ale unui trecut altfel īnvaluit īn ipoteze si mister.
Se poate spune pe buna dreptate ca una dintre cele mai frumoase si valoroase descoperiri din epoca bronzului este din... lāna! Este vorba despre cel mai vechi covor din lume, datat undeva la īnceputul anilor 500 īnainte de Cristos, descoperit īn inima Siberiei, īn Valea Pazirik. Pastrata aproape intacta datorita conditiilor climaterice deosebite, urzeala īnca viu colorata reprezentānd caprioare si cai persani este cea mai īndepartata marturie a uneia dintre cele mai vechi traditii ale omenirii, productia de covoare.

   Departe de a reprezenta luxul de acum, covorul a fost la īnceputurile sale doar un mod de a izola din punct de vedere termic corturile triburilor nomade. Asezate direct pe pamāntul īnghetat sau fierbinte, dar si pe peretii aflati īn calea vānturilor, covoarele de astazi au fost initial un mijloc de supravietuire. Abia apoi nevoia de frumos a facut ca suprafetele realizate din lāna de oaie sau de capra sa capete si valori estetice.

   Timpul si imaginatia omului le-au transformat īn adevarate opere de arta, īntocmai ca tablourile sau sculpturile celebre, cu nimic mai prejos decāt acestea. Apoi, au capatat si o noua valenta o data cu folosirea lor pentru rugaciune īn credinta musulmana, astfel īncāt nu poti spune Persia, Iranul de astazi, fara a aminti de covoare, ca parte integranta a istoriei si a culturii. Asa cum nu se poate vizita Iranul fara o escala īn Isfahan, poate capitala neoficiala a productiei de covoare persane.

   Īn orice fabrica ai intra, exista doua senzatii care se īmpletesc perfect pe timpul sederii. Īn primul rānd una vizuala, si anume ca ai patruns īntr-un fel de tunel al timpului, gasindu-te cu sute de ani īn urma datei afisate de calendarul la zi. Īn al doilea rānd una auditiva, tacanitul sacadat al uneltelor metalice pe firele urzelii fiind singurele sunete care īti īnsotesc pasii prin ateliere. Dar mai exista ceva deosebit.

   Este si bucuria culorii care īti dezmiarda privirea, īn contrast evident cu austeritatea īncaperilor concepute parca pentru a-ti arata ca tesatura nu este nici mai prejos si nici mai presus de om, este o prelungire a acestuia. Si spusa de Ahmad, batrānul coborāt parca din povestile celor 1001 de nopti, teoria de mai sus capata valente de necontrazis.

   Colorat cu seva plantelor, dar si a insectelor, īnvaluit īnca īn stranii mistere transmise din generatie īn generatie, covorul persan nu a fost niciodata un simplu obiect. El a īnsemnat arta, traditie, istorie. De aceea, nu īntāmplator, īn multe case - si nu numai īn Iran - covorul tesut din milioane de noduri este cea mai valoroasa posesie.

Ce facem...?

  Comercializam covoare, metraje, seturi dormitor, seturi baie, etc, la cele mai bune preturi...

Cititi mai mult

Despre Noi

   Suntem o companie infiintata in anul 2004 avand ca activitatea principala comercializarea tuturor tipurilor de acoperitoare de podele...

Cititi mai mult

Ultimele Produse

   Ultimele produse adaugate vor fi actualizate si afisate pe site in cel mai scurt timp posibil...

Cititi mai mult